Kyckling i lergryta

God mat är super viktigt och jag får ofta höra att jag är väldigt duktig på att laga god mat även fast jag själv tycker jag gör väldigt enkel mat.
Ingredienserna ska vara enkla och inte för många man ska kunna komma ihåg dem i huvudet och det ska vara enkelt att laga, alltså inte för många steg och göra det onödigt komplicerat.

Så i helgen visste jag att jag skulle ha mycket att göra men ville ändå ha nyttig, enkel och god mat. Jag hade planer om att tapetsera hela hallen och när jag gör något vill jag helst bli klar.
Dessutom va jag ensam hemma med alla 6 hundarna och dom kräver aktivering och mat m.m. Så skulle jag själv hinna träna mellan allt annat. Så spendera tid i köket fanns inte riktigt på kartan. Men i fredags direkt efter jobbet hoppade jag in på affären. Köpte potatis, kålrot, rödbetor, lök, vitlök, morötter och citron. Utöver de köpte jag även en hel kyckling.

Så väl hemma va de bara slänga lergrytan i blöt under tiden jag skar upp rotfrukterna. Tänk också på att kryddorna är extremt viktiga! Jag körde svartpeppar, chilli, dragon, limesalt och citronpeppar.

Lägg hälften av rotfrukterna i botten – salta. Lägg på kycklingen och droppa lite olivolja över den. på med kryddorna och gnid in dem i kycklingen. pressa citron över, lägg gärna en citron i kycklingen och några vitlöksklyftor. Lägg på resten av rotfrukterna och in i kall ugn. Sätt ugnen till 200 grader och tillaga i nedre delen i 1 1/2h. Klart!
Skär gärna ett snitt i tjockaste delen av kycklingen för att vara säker på att den är klar.

Detta är en maträtt som tar ca 15 min att göra iordning sedan sköter sig resten själv och det blir så fantastiskt gott! Rotfrukter är dessutom billigt nu så tror denna middag gick på ca 80:-.

Har men ingen lergryta funkar de även i gjutjärnsgryta. har man ingen gjutjärnsgryta går de även att göra på plåt men lergryta blir absolut bäst då kycklingen blir mör och saftig.

Fick ingen snyggare efterbild då jag han massakrera kycklingen innan men brutalt gott blev de o detta är vad jag kallar snabbmat!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s